Novinky

Hostování Roberta Lepage - nenechte si ujít inscenaci 887 se slavným kanadským režisérem

Nenechte si ujít divadelní událost roku - hostování slavného kanadského režiséra Roberta Lepage se sólovou inscenací 887 na našem festivalu:

14. září v 19.00, Nové divadlo: vstupenky zde
15. září v 16.00, Nové divadlo: vstupenky zde

Rozhovor s režisérem najdete zde

887 je cestou do říše vzpomínek. Myšlenka tohoto projektu má svůj původ ve vzpomínkách Roberta Lepage na dětství. Po létech se noří do hlubin své paměti a táže se po jejich relevanci. Proč si pamatujeme telefonní číslo z mládí a svoje současné zapomínáme? Jak to, že dětská písnička odolá zkoušce času, natrvalo uložená do naší mysli, zatímco jméno milovaného nám uniká? Jak funguje paměť? Jak osobní vzpomínky souzní s kolektivní pamětí?

Hra se rovněž zabývá zapomněním, nevědomím a tou pamětí, která časem bledne a jejíž hranice kompenzují digitální úschovny, hory dat a virtuální paměť. Je v této době divadlo, umění založené na aktu zapamatování, stále důležité?

Všechny tyto otázky se slévají do příběhu, v němž se Lepage, někde na pomezí divadelního představení a přednášky, svěřuje s utrpením herce, který si musí pamatovat nejen svůj text, ale i historickou a společenskou realitu, která utvářela jeho identitu.

Více informací o inscenaci najdete zde